Dieren
Gezelschapsdieren
Bij onze kliniek is uw huisdier in goede handen. Met onze uitgebreide kennis over de verschillende gezelschapsdieren houden we uw huisdier graag in optimale vorm van gezondheid.
Met welke dieren kunt u bij ons terecht:
Honden
Katten
Knaagdieren
Vogels
Honden
Bij onze kliniek is uw hond in goede handen. Met onze uitgebreide kennis over honden begeleiden we uw hond graag van pup tot en met de welverdiende oude dag.
Aanschaf:
Indien u de aanschaf van een nieuwe hond overweegt zult u eerst moeten besluiten of u een pup of een volwassen hond wilt aanschaffen. Van tevoren kunt u het beste een aantal dingen overwegen. Onderstaand hebben we wat informatie hierover opgeschreven. Op de website van het landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren kunt u ook veel informatie vinden over de aanschaf van een huisdier en wij zijn natuurlijk altijd bereikbaar om u adviezen te geven.
Pup:
Wanneer er een nieuwe pup in huis komt is dat natuurlijk een bijzondere gebeurtenis voor zowel mens als dier. Maar, hoe lief en leuk ook, een pup kost tijd en geld.
Tijd en…
Het zal bijvoorbeeld tijd kosten om de pup zindelijk te maken, hem of haar goed op te voeden en voldoende aandacht te geven. In deze periode voldoende tijd en energie investeren is echter noodzakelijk om er een leuke en gehoorzame hond aan over te houden. De eerste tijd zal een pup nog veel dingen moeten leren, wij raden daarom aan om een puppycursus te volgen.
geld:
De pup zal diverse keren gevaccineerd, ontwormd en zonodig ontvlooid moeten worden. Een pup is kwetsbaar en kan snel ziek worden, dierenartskosten zijn dan vaak onvermijdelijk. Volgens de landelijk geldende regels zal de pup al bij de fokker moeten zijn gechipt. De registratie van de chip zal echter op uw naam moeten worden gezet. Verder zal, zeker in het eerste levensjaar, een kwalitatief goed voer gegeven moeten worden. Het is natuurlijk verstandig dit de rest van zijn leven ook te doen.
Ook om andere onvoorziene kosten te voorkomen, raden wij een huisdierenverzekering aan.
Volwassen hond:
De aanschaf van een oudere hond gebeurt vaak via het asiel of via Internet. Het voordeel van een volwassen hond is dat het dier doorgaans zindelijk is en al -volledig of deels- is opgevoed. Het nadeel kan zijn dat de hond een verleden heeft.
Vaccinaties:
Wij doen onze uiterste best om uw hond zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te houden. De jaarlijkse vaccinatie en de bijbehorende controle zijn daarbij onmisbaar. We voeren hierbij een gedegen lichamelijk onderzoek uit. Natuurlijk kunt u tijdens dit consult al uw vragen stellen. We proberen zo veel mogelijk ‘op maat’ te vaccineren. Naast de jaarlijkse vaccinaties kan uw hond aanvullende vaccinaties nodig hebben. In het geval uw hond naar het buitenland gaat zal er een rabiësenting gegeven moeten worden. Gaat uw hond naar een pension dan zal in veel gevallen een kennelhoestenting gegeven moeten worden, ook uitlaatservices vragen meestal een kennelhoestenting.
Vaccinaties voor honden:
Hondenziekte/Ziekte van Carré:
Virusziekte. Treedt op op alle leeftijden. Snel verloop. Sterfte.Besmetting via speeksel, urine faeces.
Parvoziekte
Virusziekte. Braken en diarree, meestal vermengd met bloed. Bij pups vaak met dodelijk verloop.Besmetting via braaksel en faeces.
Hepatitis Contagiosa Canis ( HCC) Besmettelijke leverziekte
Virusziekte. Verloop ziek tot dodelijk. Besmetting via alle speeksel, urine en faeces.
Ziekte van Weil/ Leptospirose
( wij enten tegen 4 vormen van leptospirose)Bacterieziekte. Seizoenspieken in voorjaar , zomer en najaar. Vaak dodelijk voor jonge honden. Ook besmettelijk voor mensen. Besmetting via urine van ratten in water en via urine van honden.
Bordetella en para-influenza/ kennelhoest
Kennelhoest is een multifactoriële ziekte, waarbij meerdere micro-organismen een rol spelen. Besmetting via lucht. Concentratie van dieren verhoogt het ziekterisico, denk bijv. aan kennel of pension.
Rabies/hondsdolheid
Virusziekte. Op alle leeftijden. Leidt tot zenuwverschijnselen en is dodelijk. Wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Ook besmettelijk voor mensen. Nodig voor buitenland.
Chippen
Het is heel verstandig om uw hond te laten chippen. In geval uw hond vermist is zal een chip ervoor zorgen dat sneller kan worden achterhaald bij wie hij thuis hoort dan wanneer uw hond geen chip heeft. Het is hierbij van groot belang dat uw NAW gegevens en telefoonnummer(s) bij de chipregistratie up-to-date worden gehouden.
Bij honden geboren na 1 april 2013 is een chip vanuit de overheid verplicht gesteld.
Ook indien u met uw hond de grens over gaat zal u uw hond moeten laten chippen.
De meeste huisdierenverzekeraars hebben als voorwaarde dat uw hond gechipt moet zijn voordat u een verzekering voor uw huisdier kan afsluiten.
Chippen kan doorgaans gewoon tijdens het consult plaatsvinden.
Ontwormen
Niet alleen vanwege de gezondheid van uw hond, maar ook vanwege uw eigen gezondheid is het van groot belang uw huisdier regelmatig te ontwormen. We gebruiken hiervoor goede ontwormings middelen. We adviseren om uw hond 4 maal per jaar te ontwormen.
Indien u met uw hond naar het buitenland gaat zal het ontwormen vaker moeten gebeuren. Voor een buitenlandadvies op maat staan we u graag aan de balie of aan de telefoon te woord.
Vlooien
Vlooien zien we natuurlijk liever niet op ons huisdier en in ons huis verschijnen. Honden kunnen forse jeuk krijgen van vlooienbeten en kunnen zichzelf helemaal openkrabben en/of openbijten. Ook mensen kunnen flink door vlooien worden gebeten. Wat we aan vlooien op de hond zien is slechts het topje van de vlooienbesmetting-ijsberg. Een vlo legt 20-30 eitjes per dag, deze komen in de omgeving terecht. Deze eitjes ontwikkelen zich in de loop van weken tot maanden via het larve- en popstadium tot volwassen vlooien. Deze omgevingsbesmetting beslaat 95% van de vlooieninfectie. Onze praktijk heeft diverse goede vlooienbestrijdingsmiddelen in huis. Helaas zijn er momenteel vlooienmiddelen op de markt die niet goed meer werken. We adviseren u graag welk middel het beste is om bij uw hond te gebruiken.
Sterilisatie en castratie (Teef)
In de volksmond wordt er bij de teef vaak gesproken over sterilisatie en bij de reu over castratie. In feite is er bij zowel de teef als bij de reu sprake van een castratie omdat de eierstokken en testikels operatief geheel verwijderd worden.
In het geval u geen nestje wenst van uw vrouwelijke viervoeter adviseren we doorgaans om de teef te laten steriliseren. De beste periode om dit te laten doen hangt af van de grootte van de hond. Bij honden van de grotere rassen adviseren we om de hond eerst een keer loops te laten worden waarna 3 maanden later de castratie kan plaatsvinden. Honden van kleinere rassen kunnen, indien gewenst, ook al voor de eerste loopsheid gecastreerd worden. Dit kan dan het beste gebeuren op 6 maanden leeftijd. Voordelen van castratie bij de teef zijn: niet meer loops worden, minder kans op het ontstaan van suikerziekte, baarmoeder- en melkkliertumoren. Nadelen van sterilisatie zijn: het mogelijk ontstaan van vetzucht en urine-incontinentie bij met name de groteren rassen, een verandering van de vacht omdat ze meer wolhaar krijgen.
Reu
Of een reu al dan niet gecastreerd wordt hangt van tal van factoren af. We geven u hierbij graag advies op maat.
Testimonials
Happy Faces
Lovende recencies die zijn achtergelaten door onze klanten