Trombonestraat 121
3822 CW AMERSFOORT

 

Tel: 033-4553013

 

info@dierenkliniekzielhorst.nl

 

 

Katten

 

Met onze rustige benadering proberen we uw kat zoveel mogelijk op zijn of haar gemak te stellen. Uw kat is bij ons dus in goede handen.

 

 

 

 

 

Aanschaf:

 

Een kitten of een volwassen kat aanschaffen? Beide hebben hun voor- en nadelen.

 

Kitten:

 

Wanneer u een kitten uitzoekt is het heel belangrijk erop te letten of het diertje tot dan toe in een sociaal milieu is opgegroeid. Een kitten ver weg uit een hooiberg is namelijk vaak veel minder sociaal dan een kitten wat in een gezin in huis is geboren. Een kitten opvoeden kost tijd. Het zal vooral moeten wennen aan de nieuwe omgeving en opvoeden houdt bij een kitten vaak in om ze te leren wat ze vooral niet mogen, bijvoorbeeld op het aanrecht springen of aan de bank krabben. Daarentegen is het natuurlijk erg leuk om een kitten in huis te hebben. Een kitten zal in het eerste levensjaar twee maal gevaccineerd moeten worden en diverse malen onwormd en, indien gewenst, gesteriliseerd of gecastreerd.

 

Volwassen kat:

 

De aanschaf van een volwassen kat gebeurt vaak via het asiel of via Internet. Het voordeel van een volwassen kat is dat het dier doorgaans geen kittenstreken meer zal hebben. De volwassen dieren zijn soms al gechipt en vaak al gecastreerd. Het nadeel kan zijn dat sommige katten een verleden hebben. Zaak is om dit goed aan de vorige eigenaar of asiel (indien bekend) te vragen. Zo kunnen sommige katten niet goed met andere katten samenleven.

 

 

 

Vaccinaties:

 

Wij doen onze uiterste best om uw kat zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te houden. De jaarlijkse vaccinatie en de bijbehorende controle zijn daarbij onmisbaar. We voeren hierbij een gedegen lichamelijk onderzoek uit en controleren daarbij onder andere het gebit van uw kat. Natuurlijk kunt u tijdens dit consult vragen stellen. We proberen zo veel mogelijk ‘op maat’ te vaccineren. Naast de jaarlijkse vaccinaties kan uw kat aanvullende vaccinaties nodig hebben. In het geval uw kat naar het buitenland gaat zal er een Rabiësenting gegeven moeten worden. Sommige pensions vereisen een aanvullende Bordetella enting. Gaat uw kat naar een pension dan is het dus verstandig om goed na te vragen bij het betreffende pension welke entingen vereist zijn.

 

Vaccinaties voor katten:

 

Kattenziekte/ Panleukopenie:Virusziekte. Treedt op op alle leeftijden ( vooral kittens). Vaak met braken en diarree. Snel verloop, sterfte. Besmetting via faeces.

Niesziekte/Herpes en Calici:Virusziekte. Multifactoriële ziekte, waarbij meerdere micro-organismen een rol kunnen spelen. Aantasting van de bovenste luchtwegen. Kan chronisch worden.Besmetting via lucht en direct contact.

Bordetella:Bacterieziekte.Mede veroorzaker van niesziektecomplex. Vooral probleem in pensions en grote concentratie katten. Besmetting via lucht en direct contact.

Rabies/hondsdolheid:Virusziekte. Op alle leeftijden. Leidt tot zenuwverschijnselen en is dodelijk. Wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Ook besmettelijk voor mensen. Nodig voor buitenland.

  

Chippen:

 

Het is heel verstandig om uw kat te laten chippen. In geval uw kat vermist is en door iemand gevonden wordt, kan een chip ervoor zorgen dat snel achterhaald kan worden dat de kat bij u thuis hoort. Het is hierbij van groot belang dat uw NAW gegevens en telefoonnummer(s) bij de chipregistratie door u up-to-date worden gehouden.

 

De meeste huisdierenverzekeraars hebben als voorwaarde dat uw kat gechipt moet zijn voordat u een verzekering voor uw huisdier kunt afsluiten.

 

Chippen kan doorgaans gewoon tijdens het consult plaatsvinden.

 

 

 

Ontwormen:

 

Niet alleen vanwege de gezondheid van uw kat, maar ook vanwege uw eigen gezondheid en de volksgezondheid in het algemeen, is het van groot belang uw huisdier regelmatig te ontwormen. We gebruiken hiervoor goede ontwormings middelen. Bij binnenkatten adviseren wij om uw dier minimaal 1 maal per jaar te ontwormen. Gaat uw kat naar buiten en plast en poept zij buiten dan adviseren wij 4 maal per jaar te ontwormen. Het hangt er dus vanaf hoe makkelijk de kat zich kan besmetten, maar dit bespreken wij altijd met u bij de jaarlijkse controle.

 

 

 

Vlooien:

 

Vlooien zien we natuurlijk liever niet op ons huisdier en in ons huis verschijnen. Sommige katten hebben een vlooienallergie en kunnen forse jeuk en huidproblemen krijgen van vlooienbeten. Sommige katten krabben of bijten zichzelf hierbij helemaal open. Is de infectiedruk erg hoog, dan kunnen ook mensen flink door vlooien worden gebeten. Wat we aan vlooien op de kat zien, is slechts het topje van de vlooienbesmettings-ijsberg. Eén vlo legt 20-30 eitjes per dag, deze komen in de omgeving terecht. Deze eitjes ontwikkelen zich in de loop van weken tot maanden via het larve- en popstadium tot volwassen vlooien. Deze omgevingsbesmetting beslaat 95% van de vlooieninfectie. Onze praktijk heeft diverse goede vlooienbestrijdingsmiddelen in huis. Helaas zijn er momenteel vlooienmiddelen op de markt die niet goed werken. We adviseren u graag welk middel het beste is om bij uw kat te gebruiken.

 

 

 

Sterilisatie en castratie:

 

In de volksmond wordt er bij de poes vaak gesproken over sterilisatie en bij de kater over castratie. In feite is er bij zowel de poes als bij de kater sprake van een castratie omdat de eierstokken bij de poes en de testikels bij de kater operatief geheel verwijderd worden.

 

In het geval een nestje niet gewenst is, adviseren we dringend om poezen en katers op een leeftijd van 5 tot 6 maanden te laten castreren. Wij willen dit graag doen voor ze seksueel aktief worden. Katers gaan namelijk veel verder van huis als hun testosteron werkt en poesjes kunnen ongewenst drachtig worden. Voordelen van op tijd steriliseren bij de poes zijn ook: niet meer krols worden en het voorkomen van baarmoeder- en melkkliertumoren. Voordelen van castratie bij de kater is dat sproeien in huis doorgaans kan worden voorkomen en dat de kater minder territoriaal gedrag heeft. Hij heeft hierdoor een rustiger bestaan. Het nadeel van castratie is dat veel katten erna helaas wat te zwaar worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trombonestraat 121
3822 CW AMERSFOORT

 

Tel: 033-4553013

 

info@dierenkliniekzielhorst.nl     

 
maandag  9.00 - 19.00  uur 
dinsdag 9.00 - 17.00  uur
woensdag 9.00 - 19.00  uur
donderdag 9.00 - 17.00  uur
vrijdag 9.00 - 19.00  uur