Trombonestraat 121
3822 CW AMERSFOORT

 

Tel: 033-4553013

 

info@dierenkliniekzielhorst.nl

 

 

Knaagdieren

 

Knaagdieren

 

De meest gehouden knaagdieren zijn de cavia, de hamster en de rat. Hieronder vindt u per diersoort enige informatie over aanschaf, voeding en huisvesting.

 

 

 

Cavia’s

 

Cavia’s zijn sociale dieren en kunnen daarom het beste in groepjes worden gehuisvest. Twee of meer zeugjes bij elkaar is vaak de beste combinatie, het liefst van jongs af aan. Beertjes en zeugjes kunnen vaak ook goed samenleven, maar dan moet het beertje natuurlijk wel gecastreerd worden. Zoals algemeen bekend is, kunnen cavia’s, net als mensen, geen vitamine C aanmaken. Dagelijks een vitamine C tablet geven aan cavia’s is aan te raden. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten, waaronder gebitsproblemen, vaak voorkomen worden. De tanden en kiezen van cavia’s groeien vrijwel het hele leven door. Om hun kiezen en tanden goed kort te kunnen houden is het van groot belang dat cavia’s de hele dag door voedsel kunnen malen. Het dagelijks aanbieden van voldoende vers hooi of eventueel gras is hiervoor noodzakelijk. In hooi zitten veel vezels die essentieel zijn voor een optimale werking van het maagdarmkanaal. Als aanvulling kan er groenvoer zoals witlof,andijvie , rode paprika etc. worden aangeboden en een beperkte hoeveelheid caviabrokjes. Als caviabrok kan het beste voor uniforme pellets worden gekozen, dus geen mengvoer, want dan kan de cavia voedsel gaan selecteren.

 

Cavia’s hebben behoefte aan een ruime, schone kooi met daarin per cavia een plekje om te kunnen schuilen.

 

Cavia’s kunnen 4 tot 8 jaar oud worden.

 

 

 

Hamsters

 

Hamsters zijn solitair levende dieren en kunnen daarom het beste individueel worden gehuisvest. Dwerghamsters zijn wat socialer dan goudhamsters en kunnen soms wel, mits van jongs af aan, samen gehuisvest worden. Het beste zijn dan kooien met 2 verdiepingen. Echter, indien hamsters gaan vechten, kan dat fatale gevolgen hebben. Hamsters zijn schemer- en nachtdieren wat betekent dat ze overdag slapen en ’s avonds en ‘s nachts actief zijn. Hamsters hebben veel behoefte aan beweging, een ruime kooi is daarom aan te raden. Speeltjes in de kooi als een wieltje of een bal kan ook zorgen voor extra beweging. In de kooi moet een schuilplek aanwezig zijn en/of een voldoende laag nestmateriaal zodat ze zelf een holletje kunnen graven. Ook willen ze graag knabbelen en knagen om hun tanden kort te houden.

 

Aan hamsters kan het beste uniforme hamsterbrokjes worden gevoerd om selecteren van voedsel te voorkomen. Groente en fruit of, met mate, een stukje kaas of ei mag als extraatje worden aangeboden.

 

Hamsters kunnen 1,5 tot 2 jaar oud worden.

 

 

 

Tamme ratten

 

Ratten zijn, net als cavia’s, sociale dieren en kunnen daarom ook het beste in groepjes worden gehouden. Indien ze van jongs af aan bij elkaar worden gehuisvest kunnen zowel 2 vrouwtjes als 2 mannetjes goede combinaties zijn. Wel zullen mannetjes eerder met elkaar kunnen gaan vechten. Ratten hebben behoefte aan beweging waarbij ze ook graag klimmen. Een kooi zal daarom ook voldoende hoog moeten zijn.

 

Ratten zijn alleseters en kunnen het beste gevoerd worden met speciaal voor ratten ontwikkelde rattenbrokjes. Daarnaast mogen ze als extraatjes groente, fruit en, met mate, ei en kaas krijgen. Pas er wel voor op dat de ratjes niet te dik worden.

 

Ratten kunnen 2 tot 3 jaar oud worden.

 

 

 

Hierboven hebben we beknopt informatie gegeven over knaagdieren. Voor wat uitgebreidere informatie verwijzen we u graag naar het landelijke informatiecentrum voor gezelschapsdieren.

 

 

Trombonestraat 121
3822 CW AMERSFOORT

 

Tel: 033-4553013

 

info@dierenkliniekzielhorst.nl     

 
maandag  9.00 - 19.00  uur 
dinsdag 9.00 - 17.00  uur
woensdag 9.00 - 19.00  uur
donderdag 9.00 - 17.00  uur
vrijdag 9.00 - 19.00  uur