Februari: Maand van het gebit

Februari gratis gebitscontrole, 10% korting op de gebitsbehandeling.

 

 

 

HET GEBIT

 

De maand februari is uitgeroepen tot de maand van het gebit. In februari kunt u dan ook een afspraak maken voor een gratis controle van het gebit van uw hond, kat, konijn of cavia.

Indien een behandeling nodig is, krijgt u 10% korting op de behandeling.

 

In deze maand is het de bedoeling dat extra aandacht aan het gebit wordt geschonken. Dus wij proberen ook bij elk normaal consult aandacht aan het gebit te schenken. Tevens vragen wij aan u als eigenaar om ook extra aandacht aan het gebit te schenken. Dus probeer bij uw huisdier eens naar de tanden te kijken en indien u het nog niet doet, ga eens een begin maken met tanden poetsen.

 

Veel honden en katten krijgen in de loop van hun leven problemen met hun gebit. Meestal pas als ze volwassen zijn, maar soms treden de problemen al op tijdens de jeugd. Een van de dingen die de eigenaar merkt is dat de hond of kat uit de bek gaat stinken. Gebitsproblemen zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook gevaar opleveren voor de gezondheid van uw huisdier. Bacteriën kunnen namelijk via ontstekingen in de bek in de bloedbaan terecht komen en zo problemen veroorzaken aan hart, lever, nieren en gewrichten.

 

 

 

EEN VIES GEBIT

 

Een jong gebit lijkt nog heel sterk, maar vergist u zich niet; al snel na het wisselen ontstaat er tandplak, waardoor het gebit vies wordt. Tandplak is een geelwit, zacht laagje dat bestaat uit voedselresten en bacteriën. Mineralen uit het speeksel kunnen tandplak omzetten in kalk en zo ontstaat tandsteen. Tandsteen is heel hard, bruin en niet meer weg te poetsen. Dit zal door uw dierenarts verwijderd moeten worden. U vindt het meestal aan de buitenkant van de grote kiezen en de hoektanden in de boven- en onderkaak. In de tandplak/ tandsteen zitten veel bacteriën en deze kunnen al snel zorgen voor ontstoken tandvlees. Dit geeft een onaangename geur uit de bek en het tandvlees is dan gezwollen, rood, pijnlijk en sluit niet meer mooi aan bij de tand of de kies. Er ontstaan zogenaamde ‘pockets’, holtes tussen het tandvlees en het element. In deze pockets hopen zich voedselresten, haren en pus op. Dit geeft niet alleen een vieze adem, maar kan ook de oorzaak zijn dat tanden en kiezen uiteindelijk los gaan zitten. Hoewel veel dieren dit niet laten merken, is dit erg pijnlijk! Losse tanden en kiezen moeten worden getrokken.

 


HET SCHOONHOUDEN VAN HET GEBIT 

 

Gebitsproblemen kunnen dus al op heel jonge leeftijd ontstaan. Hiervoor hebt u gelezen dat het met deze problemen snel van kwaad tot erger gaat. Het is dan ook heel belangrijk dat u op jonge leeftijd met tandenpoetsen begint. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u hieronder.

 

 

 

TANDENPOETSEN BIJ DE HOND

 

Tandenpoetsen heeft het meeste effect als het een dagelijkse routine wordt. De plaatsen die u bij een hond vooral moet poetsen zijn:

  • de achterste bovenkiezen (buitenkant)

  • de hoektanden (buitenkant)

  • de achterkant (binnenkant) van de snijtanden in de onderkaak

Er zijn speciale tandenborstels in de handel voor honden en katten.

Gebruik nooit een tandpasta voor mensen dit is ongeschikt voor dieren en het mag niet doorgeslikt worden. Er zijn speciaal voor honden en katten tandpasta’s ontwikkeld met een smaakje dat ze lekker vinden. Overigens kunt u het gebit van uw hond of kat ook met een gaasje poetsen of bijvoorbeeld met een vinger-borstel. Vraag uw dierenarts of de assistente voor uitleg.

 

 

 

HOE TE WERK GAAN BIJ HET POETSEN

 

U zult begrijpen dat uw huisdier niet direct zit te wachten op een tandenpoetsbeurt. Om het wennen zo soepel mogelijk te laten verlopen, geven we u hier wat tips:

- begin op jonge leeftijd

- gebruik een speciale tandenborstel en tandpasta voor hond en kat 

- begin niet gelijk met het poetsen van het hele gebit, maar bouw het op:

  • eerst alleen de lip optillen en de kiezen bekijken

  • dan met de vinger over de tanden en daarna over kiezen wrijven

  • laten wennen aan de smaak van de tandpasta door dit met de vinger onder de lip aan te brengen

  • poetsen van de kiezen en hoektanden met borstel en tandpasta; breng de tandenborstel bij de mondhoek van de hond in de bek en houdt de bek dicht, de tandenborstel zit dan tussen de kiezen en de wang

  • vervolgens de kiezen en hoektanden poetsen terwijl u de bek dicht houdt

  • poetsen van de binnenkant van de ondersnijtanden

- beloon het dier na elke stap

 

De binnenkant van de kiezen hoeft niet gepoetst te worden.

 

 

 

TANDENPOETSEN BIJ DE KAT

 

Bij katten is poetsen vaak een groter probleem; ze willen gewoon niet dat u aan hun bek komt. In principe gaat het op dezelfde manier als bij de hond. Mocht dit niet lukken dan kunt u proberen de wangetjes van de kat minstens een keer per week met uw duimen te masseren. De kat vindt dit meestal wel prettig en zo worden toch voedselresten en tandplak verwijderd. U begrijpt dat echt poetsen het meest effectief is.

 

 

 

GOED KAUWEN

 

Hoe meer een dier kauwt, des te kleiner is de kans op het ontstaan van tandplak. Harde brokjes zorgen er niet altijd voor dat er goed gekauwd wordt; soms breken ze al na een knauw in stukjes en soms slikt de kat de brokjes in geheel door. De diervoedselindustrie houdt hier tegenwoordig rekening mee en maakt voeders met een aangepaste vorm en elasticiteit (taaiheid) zodat het dier gedwongen wordt om meer te kauwen. Ook een dagelijkse kauwsnack of buffelhuidjes waar de hond goed op kan kauwen kan helpen tandplak te voorkomen.

 

 

 

 

PROBLEMEN AAN TANDEN EN KIEZEN BIJ KONIJNEN EN CAVIA’S

 

De tanden en kiezen van cavia’s en konijnen groeien hun hele leven door. Alleen door veel te kauwen op vezelrijk voer als hooi, stro en groenvoer slijten ze goed af en worden ze niet te lang. Konijnen en cavia’s die veel korrelvoeding eten hoeven hierop maar weinig te kauwen. Ook zijn ze snel verzadigd en eten daardoor te weinig ruwvoer. Zo kunnen de tanden en kiezen te lang worden. Een andere oorzaak voor het doorgroeien van tanden en kiezen is een verkeerde kaakstand. Te lange tanden en kiezen kunnen abcessen en verwondingen aan de tong en wangen veroorzaken. De dieren hebben dan moeite met eten en kwijlen soms, omdat het erg pijnlijk kan zijn. Laat de tanden regelmatig inkorten als dit niet vanzelf gebeurt en zorg in ieder geval voor voldoende ruwvoer. Dit probleem kan bij jonge en oude konijnen voorkomen. Indien het probleem alleen aan de snijtanden voorkomt, kunnen die operatief verwijderd worden. Dan hoeven de tanden niet elke 6 weken bijgefreesd te worden. Na het trekken van de snijtanden kan het konijn nog prima eten.

 

 

Laatste Nieuws

Openingstijden

Maandag 9:00 - 19:00
Dinsdag 9:00 - 17:00
Woensdag 9:00 - 19:00
Donderdag 9:00 - 17:00
Vrijdag 9:00 - 19:00

     

     ALTIJD OP AFSPRAAK !